Hévízi Gyógytó

7.jpg
7.jpg

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb vulkanikus eredetű, tőzegiszapos, biológiailag is aktív, természetes termáltava. A gyógyító erejű, 4,4 hektár nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat ásványi anyagokban gazdag források táplálják, amelyek bőséges vízhozmának - 410 l/másodperc - köszönhetően a víz háromnaponta teljesen kicserélődik. A tó vízhőmérséklete - amelyet geotermikus energia melegít - télen sem csökken 22 ℃ alá, nyáron eléri a 35-38 ℃-t.

A tavat körülölelő 33,9 hektáros erdő véd a széltől, a szüntelenül párolgó víz tisztitja a levegőt, így a fürdőzők számára por- és allergénszegény környezetben való pihenést tesz lehetővé, szolgálva a munkában megfáradt ember testi és lelki felüdülését.

A kívánatos gyógyhatás elérése érdekében a vízben alkalmanként 20-30 percet ajánlott fürdeni, majd legalább fél órás pihenések megtartásával naponta összesen 1-1,5 óra ajánlott a vízben tartózkodásra. 

A gyógyvíz egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve így a szénsavas, a kénes, a kalcium, magnézium, hidrogén karbonátos és enyhén radon emanációt tartalmazó gyógyvizek kedvező tulajdonságait. A gyulladásgátló kalcium és az idegcsillapító magnézium, az értágító szénsav gyógyhatásai mellett a karbonát bársonyossá varázsolja a bőrt.

A gyógyvíz és gyógyiszap legfontosabb hatóanyaga a kén. Minden reumás mozgásszervi betegségben a porc kéntartalma csökken, ezért a kénes gyógyvíz természetes gyógyszer az ízületi betegségekben. A víz kedvezően hat a szervezet ösztrogénszintjére, így a krónikus nőgyógyászati problémák kezelésében is hatékony lehet.

A fürdőzés során fellépő hidrosztatikus nyomás és a minden irányú mozgás ideális a vérkeringésnek, a kellemes hőfok pedig hosszú idejű fürdőzést tesz lehetővé. Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító gyógyiszap, amely a gyógyvíz minden kémiai anyagát bekoncentrálja, ezzel hatását megsokszorozza. A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. A kezelések nem csak pillanatnyi javulást eredményeznek, hanem hónapokra megakadályozzák a fájdalmak kiújulását és így a tavaszi kúra, fájdalommentes karácsonnyal ajándékozza meg a reumával küszködőket. A hévízi gyógyvíz kedvező tulajdonságainak köszönhetően nemcsak gyógyításra, hanem megelőzésre, pihenésre, kikapcsolódásra is kiválóan alkalmas.

Javallatok

A kúra gyógyászati javallatai a mozgásszervi megbetegedések széles spektrumát ölelik fel: előnyösen alkalmazható reumatikus mozgásszervi megbetegedések, csontritkulás, degeneratív (kopásos) gerinc-/ízületi megbetegedések, Bechterew-kór, gyulladásos ízületi betegségek idült szakaszában, sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelésére továbbá lágyrész-reuma, másodlagos ízületi betegségek, krónikus, perifériás, az idegrendszerhez kapcsolódó, mechanikai okokra visszavezethető panaszok, ízületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtéteket követő, krónikus, nőgyógyászati betegségek kezelésére.

Orvosi tanács nélkül 30 perc fürdőzés ajánlott, idült gyomor és bélhurutban, emésztési zavarokban pedig a gyógyvíz ivókúraként is alkalmazható.

Ellenjavallatok

Nem javasolt fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb más vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén.

A gyógytóban gyerekeknek 12 éves kor alatt a fürdés nem ajánlott, részükre a gyógytó közvetlen partjánál található élményelemes temperált medence áll rendelkezésre, kailakított gyermekzónával (szezonális szolgáltatás). 

 

Vízösszetétel

Kationok mg/l
Kálium  6,8
Nátrium  27
 Ammonium  0,32
 Kálcium  81
 Magnézium  36
 Vas  0,04
 Kationok összesen:  151
Anionok mg/l
Klorid 23
Bromid 0,11
Jodid 0,021
Fluorid 1,4
Szulfát 64
Hidrogénkarbonát 378
Szulfid 3,2
Anionok összesen: 470
Metaborsav 0,5
Metakovasav 43
Szabad szénsav 86
Oldott oxigén 3,6
Összesen: 754

 

KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0002
Élőhelyvédelem és rekonstrukció a Hévízi tónál

 

KEHOP-4.1.0-15-2016-00050
A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi program megvalósítása

Vissza az előző oldalra