SZAKMAI RENDEZVÉNYEK

 

ESZOK LIII. Egészségügyi Szakdolgozók Országos Kongresszusa

Időpont: 2023. szeptember 21-23.

Az Egészségügyi Szakdolgozók Országos Kongresszusán a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő szakdolgozói hat előadás témában nyújtottak be absztraktot, amelyek elfogadásra kerültek. Így lehetőség nyílt a szakmai rendezvényen az előadások megtartására. Előadó munkatársaink rendezvényen történő részvétele a MESZK támogatásával valósult meg, amelyet ezúton is köszönünk.

A Kongresszusnak Hévízen a NaturMed Hotel Carbona **** adott otthont. A rendezvény csütörtökön 12 órakor, a regisztrációval vette kezdetét. Munkatársaink a rendezvény második és harmadik napján kaptak lehetőséget előadásuk megtartására.

2023.09.22-én a nap előadói „Ez fájni fog” szekcióban mutatták be előadásaikat, ahol a fizioterápia és rehabilitáció volt fókuszban.

Konczert Klaudia - A coxarthrosis betegség-specifikus masszázs hatékonyságának mérése címmel tartotta meg előadását. Intézményünk, a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő már hosszú évek óta pontos és körültekintő módon foglalkozik a coxarthrosis illetve egyéb elváltozások okozta csípőfájdalmak kezelésével. Célkitűzésünk, hogy a hozzánk érkező betegek a legalaposabb és legmegfelelőbb vizsgálatokon essenek át annak érdekében, hogy ezt követően elkezdődhessen a célzott, betegség-specifikus kezelésük, a betegség-specifikus gyógymasszázs. Az előadásban igyekeztünk pontos betekintést adni, hogyan is zajlik intézményünkben az állapotfelmérés, a betegség-specifikus kezeléssorozat, kollégáink munkája és a KINESIO-LAB-ban (kineziolabor) történő állapotfelmérések nyomon követésével (visszamérésekkel) a betegek állapotjavulásának monitorozása. A kezelések előtti és utáni adatok összehasonlításával, továbbá Womac kérdőív és VAS skála alkalmazásával mutattuk be a kezelések eredményeit a vizsgálat jelenlegi szakaszában. Megállapítható, hogy a kineziolaborban végzett vizsgálatok eredményei alapján felállított kezelési terv alkalmazásával a komplex betegség-specifikus kezelési módszer hatékonynak bizonyul. A szakmacsoportok együttműködésével, az állapotfelmérésen alapuló célzott kezelésekkel hatékonyabb a gyógyulás és nagy állapotjavulást lehet elérni.

Bodor Andrea - A hang ereje című előadásában bemutatta a strumectomia és herpeszoster vírusfertőzés után életminőséget jelentősen negatív irányba befolyásoló tünetek kezelésének hatékonyságát.  A jelzett vírusfertőzésen átesett betegek életminőségét jelentősen rontja a nyelési nehezítettség és a hang funkciók sérülése, elvesztése, ezért célkitűzés, hogy a szelektív ingeráram kezelés alkalmazásával akaratlagos mozgásra kényszerítve, ezáltal erősítve a hangszálat, teljesen megszűnjön a fennálló nyelési nehezítettség, illetve a hangszín kitisztuljon, és a rekedtség megszűnjön. A vizsgált és bemutatott esetek alapján azt tapasztalatuk, hogy a jelzett kezelés hatásosnak bizonyult. Terápiás célkitűzés volt, hogy az említett vírusfertőzés utáni egyoldali hangszalagbénulás után a betegek életminősége javuljon, a hangszín, a hang funkciók javuljanak, visszaálljanak, rekedtség megszűnjön, illetve a nyelési nehezítettség javuljon. A vizsgálat célja a volt, hogy bemutassuk az alkalmazott kezelés eredményességét. Gége ideg (nervuslaryngeusrecurrens) sérülés miatt szelektív ingeráram kezelést végeztünk heti 3-szor kezdetben 3-5 perccel, majd fokozatosan 15 perccel 15 alkalommal. Akaratlagos mozgásra kényszerítettük, ezáltal a hangszálat erősítettük. A post op. kezelések jól eredménnyel zárultak. A betegek hangja, hangszíne teljesen kitisztult, a rekedtség és a nyelési nehezítettség megszűnt.

Horváth Anita - Scoliosis program a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdőben - Az út a beutalótól a megfelelő kezelésig című előadásában bemutatta, hogy a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdőben - ahol hosszú évekre nyúlik vissza a gerincferdüléssel érkező gyermekek kezelése -, néhány éve már szervezettebb keretek között működik a program. Scoliosis munkacsoportunk folyamatosan bővül. Jelenleg orvosok, gyógytornászok, pszichológus, dietetikus, ortopéd műszerész, orvos asszisztensek veszik ki részüket a team munkából. A Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdőbe érkező gyermekek viszonylag rövid idő alatt hozzájutnak a megfelelő vizsgálatokhoz és kezelésekhez. Szakorvosaink ellátják a pácienseket a megfelelő beutalókkal (röntgen, kineziolaborban végzett vizsgálat) és kiírják az egyéni gyógytornát, mely általában 10 alkalom és szükség esetén felírják a korzettet. Az előadásban bemutatásra került, hogy pontosan hogyan is zajlik ez a program a gyakorlatban és egy eset bemutatásán keresztül megismertettük a hallgatósággal a megfelelő vizsgálatok és a kezelés (Schroth torna, korzettviselés, pszichés vezetés) jelentőségét a scoliosis kezelésében. A kórházunk által nyújtott komplex kezelési módszer a szülők és a gyermekek visszajelzése alapján pozitívabbnak bizonyult az általánosan alkalmazott terápiákhoz képest.

2023.09.23. nap előadói „Minden, ami belefér” szekcióban mutatták be előadásaikat.

Dudás Anna - A fémmel élő ember nem félember címmel a protézissel, és különböző implantátumokkal élő betegek fizioterápiás kezeléséről, azok lehetőségiről tartott előadást.  A kezelések nagy körültekintést igényelnek, mivel a betegek nem vehetik igénybe a komplex fiziotherápiás kezeléseket, ezért esetükben személyre szabott kezelési programot kell alkalmazni, mert a fém nem kerülhet az áram útjába. Az implantátumok emberi szükségleteket elégítenek ki, meghatározzák a további életvitelük minőségét, tartalmát és időtartamát is. Ezért célunk az implantátummal ,,fémmel” (térd, csípő protézis, stent, pacemaker) együtt élő betegek életminőségének javítása a fiziotherápiában. Személyre szabott fiziotherápiás kezelési módszert alkalmazunk, a betegek aktuális állapotának megfelelően. A technika fejlődésével, a szövetbarát eszközök beépítésével (fém, kerámia, polimer), az újfajta eszközök lehetővé tették az eddig kivitelezhetetlennek gondolt elektro-, illetve hydrotherápiás kezelések alkalmazását. A kíméletesebb műtéti technika miatt minimális a kilazulás esélye, hamarabb kialakul a stabilitás. A fiziotherápiás kezelésekkel együtt hamarabb mobilizálható a beteg, ami elősegíti a korábbi életvitelhez való visszatérést. Azoknál a betegeknél, akiknél a kúra során kryotherápiát alkalmaztunk műtét után, gyorsabb és szebb a sebgyógyulás. Az adott terület mozgástartománya előbb növelhető. A műtéti technika fejlődése, és az új szövetbarát eszközök lehetővé tették a szélesebb körű fiziotherápiás kezelések alkalmazását.

Kvárta-Somogyi Éva: A mosoly, és ami mögötte van, a Bell-féle perifériás paresis című előadás témáját az indukálta, hogy az elmúlt 3 éves időszakban a Bell-féle perifériás facialis paresis kezelése céljából intézetünket felkereső betegeink számának emelkedését figyeltük meg. Az előadás célja a betegség előfordulásának növekedése és a COVID-19 világjárvány közötti összefüggések, valamint a kezelések eredményességének vizsgálata és a kapott eredmények bemutatása volt. Terápiás célkitűzésünk volt, hogy a Bell-féle perifériás facialis paresis következtében sérült izmok működését -funkció és esztétikum szempontjából is- helyreállítsuk. A vizsgálat célja volt továbbá, hogy feltárjuk, van-e összefüggés a COVID -19 megbetegedések és a Bell-féle perifériás paresis gyakoribb előfordulása között. A vizsgálat a gyógyulási eredményekre és az esetszám emelkedésre fókuszál. A terápia során szelektív ingeráram kezelést alkalmaztunk kiscsésze elektródával. A vizsgálat során pedig kiszűrjük a MEDWORKS programból a megjelent eseteket, és összehasonlító elemzést végzünk a 2017 - 2019 COVID -19 előtti és utáni 2020-2022 közötti időszakban végzett kezelésekből.  Az elvégzett kezelések alapján elmondható eredmény, az arc karakterikája visszarendeződése és funckionálisan is jól működő izomzat. A beteg képes mosolyogni, enni, inni, szemét nyitni, -zárni. A megnövekedett esetszám COVID-19-cel kapcsolatos összefüggésének kutatása még folyamatban van, az eredményeket a kongresszuson szeretnénk ismertetni.

Ficsor Bella -Utánpótláskorú atléták funkcionális állapotának felmérése 3 dimenziós mozgásanalizáló rendszerekkel című előadásában bemutatott vizsgálat célja az utánpótlás korú atléták (sprint távú futók, dobók és magasugrók) és a hasonló korú szabadidő sportoló fiatalok testösszetételének, testtartásának, izomerejének és járásképének a vizsgálata és monitorozása volt. Kutatásunk további célja volt segíteni a sportszakemberek munkáját, objektív adatokat szolgáltatva a sportolók aktuális állapotáról, valamint gyógytornával történő teljesítményfokozás és prevenció.

A vizsgálatokat a szombathelyi, zalaegerszegi és keszthelyi atlétika klubok atlétáinak közreműködésével végeztük Hévízen a Szent András Reumakórház kinesiologiai laborjában. Kutatásunkban 27 utánpótláskorú atléta (12-19 éves) vett részt. Kizárásra kerültek a korosztályon kívül esők, illetve a krónikus mozgásszervi betegséggel rendelkezők. A testösszetétel becslésére INBODY 770 készüléket használtuk. Vizsgált változók: testtömeg, zsírmentes testtömeg, vázizomtömeg, testzsírszázalék. A lépésciklus paramétereit a BTS SMART DX gaitanalisys rendszer segítségével mértük és az alábbi változókat vizsgáltuk: támaszfázis %-os aránya, lengési fázis %-os aránya, lépéshossz, lépésszélesség, ízületek (váll, medence, csípő, térd, boka) különböző síkú mozgásainak mértéke a lépésciklus során. A testtartást, poszturális stabilitást és talpnyomást a DIERS 4D FORMETRIC rendszert használva vizsgáltuk, mely video-raszteres sztereográfia alapján működik, lehetővé téve a törzs és medence helyzetének objektív vizsgálatát. A DIERS Myoline rendszerrel izometriás izomerőt mértünk az alsóvégtagok, törzs és vállak izomcsoportjain. A rendszer visszajelzést ad a maximális izometriás erőről, valamint alkalmas az agonista-antagonista izomcsoportok arányainak meghatározására. A DiersPedoscan rendszert használva vizsgáltuk a talpnyomás eloszlást és a poszturális stabilitást. A rendszer futópadba integrált mérőplatformmal rendelkezik mely, 1m hosszú, 5376 érzékelővel a nyomásértékek pontos rögzítése érdekében. A felvételi frekvencia 100 Hz, ami 10 ms-os taktusfrekvenciának felel meg. Segítségével pontos képet kapunk a talp terhelési felszínéről, esetleges túlterheléses felületeiről, továbbá a súlypont (COP) elhelyezkedéséről és a két láb közötti terhelés eloszlásáról. Vizsgált paramétereink: maximális nyomás (N) (mindkét lábon), súlypont elhelyezkedése, COP antero-posterior és medio-lateralis kitérése, COP területe, COP átlagsebessége.

A BTS SMART DX gaitanalisys és DIERS 4D FORMETRIC rendszerek lehetővé teszik számunkra, a járás kinematikájának, a talajreakciós erőknek és az izomaktivitásnak az objektív vizsgálatát, továbbá az izometriás erő mérését (agonista-antagonista izomcsoportok arányának meghatározását), a testtartás és poszturális-stabilitást vizsgálatát. A BTS rendszer segítségével össze tudjuk hasonlítani a pácienseink lépésciklusának értékeit a szoftver által használt normatív adatokkal. Ezen értékek alapján, következtetéseket vonhatunk le arra vonatkozóan, hogy milyen terápia javasolt, illetve visszajelzést adhatunk sportolók esetén az edző számára az esetleges rizikótényezőkről.

Az előadás elnyerte a szekció legjobb előadása címet.

Magyar Reumatológusok Egyesületének Vándorgyűlése

A Magyar Reumatológusok Egyesületének Vándorgyűlése zajlott 2023. szeptember 21-23. között Szegeden, amelyen részt vettek kórházunk orvosai és szakdolgozói. 

Legjobb előadás és poszter szekcióban dr. Kránicz Ágota Főorvosnő adott elő:  "Egy ritka kórkép, amiről még ritkábban beszélünk: a csípő tranziens osteporosisa (TOH)" címmel.

Fizioterápiás Szakdolgozók Egyesületének 25. Jubileumi Kongresszusa

A FISZE 25. Jubileumi Kongresszusa 2023. szeptember 29-30-án került megrendezésre Budapesten. A Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő szakdolgozói négy előadás témában nyújtottak be absztraktot, amelyek elfogadásra kerültek, így lehetőség nyílt a szakmai rendezvényen az előadások megtartására.

A szakmai előadások mellett felkért előadást tartott Preiner Ildikó ápolási igazgató asszony Fizioterápia a 70 éves Hévízi Gyógyfürdőkórházban címmel.

Előadásokra a rendezvény második napján is sor került:

A Kongresszuson előadásainkat magas szakmai színvonalúnak értékelték és példának ajánlják. Dudás Anna elnyerte a legjobb előadó címet, amelyet könyvjutalommal is díjaztak.

Gratulálunk minden kollégának és köszönjük, hogy képviselték intézményünket!

A Magyar Reumatológusok Egyesülete Nyugat-dunántúli Szekciójának 2024 tavaszi ülése

2024. március 1-jén a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő Kultúrterme adott otthont az MRE Nyugat-dunántúli Szekciójának tavaszi ülésének, mely egybe esett az intézetben rendszeresen megszervezésre kerülő Pécsi Orvostudományi Egyetem által akkreditált orvostovábbképző tanfolyammal. Dr. Mándó Zsuzsanna Intézményvezető köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Dr. Kulisch Ágota osztályvezetőnek, az ülés szervezőjének, aki évek óta elkötelezett a helyi tudományos programok megrendezésében.

Jelen esemény vendégelőadói a PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinikájának szaktekintélyei voltak. Dr. Czirják László professzor úr a rheumatoid arthritisben és egyéb gyulladásos reumatológiai kórképekben fellépő intersticialis tüdőbetegségek diagnosztikájának fontosságáról és a terápiás újdonságokról adott mindannyiunk számára hasznos összefoglalót. Ezt követően Dr. Varjú Cecília professzor asszony emlékeztetett a rheumatoid arthritises betegek kardiovaszkuláris érintettségére, és adott összefoglalót kezelésükre vonatkozóan. Dr. Tamaskó Mónika pedig a sarcopénia fogalmát és jelentőségét ismertette.

Dr. Kulisch Ágota a testtömeg csökkentő terápiák aktualitásairól beszélt, végezetül Dr. Kiss Zsuzsanna, intézetünk szakorvosjelöltje foglalta össze a reumatológiában alkalmazott főbb gyógyszercsoportok kardiovaszkuláris hatásait és mellékhatásait.

Nagy örömünkre szolgált, hogy ezen a borongós tavaszi napon szép számmal érkeztek orvosok, nem csak reumatológusok a Dunántúl több részéről is, és a színvonalas előadások mellett kellemes napot tölthettünk együtt Hévízen.

Vissza az előző oldalra