Világörökség

Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház vagyonkezelésében áll a Hévízi Gyógytó, amelyet nemzeti kincsként tartunk számon.
A 2002. októberében benyújtott pályázatunk eredményeképpen 2003. januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága felvette a Hévízi-tavat természeti kategóriában a Tapolcai-medence tanúhegyeivel és a Tihanyi félsziget természeti jelenségeivel ún. sorozatjelöléssel az új, magyar Várományosi Listára. 2004. március 2-án a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága megerősítette a sorozatjelölést a várományosi listán, de a kultúrtáj kategóriát javasolta.
A hévízi gyógyászat több száz éves fejlődése és a világon egyedülálló természetes gyógytényezőkön alapuló balneoterápia, továbbá a helyi és regionális környezetre, kultúrára gyakorolt hatásával, illetve egyedülálló élővilágával érdemelte ki a Világörökség Várományosi lista-jelölést.
A jelen feladata az UNESCO Világörökségi Egyezményében leírt nevezési kritériumoknak való megfelelés. Ennek előzményeként 2003. márciusában felterjesztettük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához a Hévízi Gyógytó Természetvédelmi Terület Kezelési Tervét.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Hévízi Gyógytó Természetvédelmi Területét 2006. április 20-án hozott rendeletében mintegy 30 hektárral kibővítette.
A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház ezért a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény valamint a vonatkozó kormányrendelet előírásai alapján 2013. évben megkezdte a Hévízi-tó hungarikummá minősítésének előkészítését, melynek során: a „Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat” címmel a nemzeti értéktárba, a „Hévízi-tó és véderdeje, mint természeti értékünk” címmel a megyei értéktárba történő felvételt kezdeményezte, mely sikeres eredménnyel zárult.

Vissza az előző oldalra

- Kapcsolat -

logo
placeholder
placeholder

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

worldmap
worldmap

GPS: N 46° 47,188', E 17° 11,460'

phone
phone

Telefon: +36 83 501 700, Fax: +36 83 540 144

email
email

E-mail: info@spaheviz.hu