Súlyfürdő

dsc_9548.jpg
dsc_9548.jpg

A súlyfürdő kezelés dr. Moll Károly  hévízi főorvos találmánya. (dr. Moll Károly a magyar balneológiát meghatározó, nagy orvosegyéniség.) Az extenzió, trakció Hippokratész korától kezdve alkalmazott gyógymód. A trakciós kezelések alkalmazása során rájöttek, hogyha közvetlenül a fürdőzést követően alkalmazzák a nyújtást, akkor az hatékonyabbá válik. Ennek oka az, hogy a meleg víz ellazítja az izomzatot, és ezáltal a nyújtó erő oda hat, ahová kell, és nem vész el az izomzatban.

Ebből fakadt Moll Károly elképzelése, hogy egy olyan terápiás formát kellene kitalálni, ahol a kezelés vízben történik. Ebben a betegek tapasztalatai segítették. Tekintettel arra, hogy a Hévízi-tó vize mély, ezért a tavon sok kapaszkodót alakítottak ki a biztonságos fürdőzés érdekében, hogy a betegek úszás közben megpihenhessenek. A betegek pedig akkortájt sem tartották be az előírt fürdési időt, és a kapaszkodókon pár perces pihenés helyett, hosszan beszélgetve, jókat beszélgettek. Eközben azt vették észre, hogy fájdalmuk enyhül, amiről beszámoltak kezelőorvosuknak, Moll Károlynak. A súlyfürdő eszközének gondolata egy tavaszi reggelen született meg, 1953-ban egy tutajkaloda formájában. Ez a szerkezet kiállta a próbát, és a betegek is jónak találták. Két ilyen szerkezet is készült a nagy igény miatt. Ez sem volt elég, ezért később a tavon fix helyre építettek először nyolc -, majd ötvenfős kalodarendszert.

Az elmúlt évek során a súlyfürdő kezelés elterjedt az egész országban. A különbözőgyógyászati centrumokban mindenhol alkalmazzák, jó hatásfokkal. A súlyfürdővel három terület kezelhető, a térd, a csípő és a gerinc. Az első kettővel gyakorlatilag az ízületi mozgástér beszűkülések kezelhetők, amit a szalagok, izmok megrövidülése okoz. A gerinc már jóval több kezelési lehetőséget kínál a súlyfürdőzésnél. A porckorong degeneratív elváltozásának megelőzésére, javítására alkalmazható a súlyfürdő.

A kezelés hatásmechanizmusa: adott anatómiai képletek (a porckorongot közrefogó két csigolya) egymástól való eltávolítása, melynek hatására a köztük lévő porckorong megnyúlik, visszanyeri eredeti alakját, pozícióját. A megrövidült szalagok, izmok megfelelő nyújtóerő hatására visszanyerik eredeti hosszukat, és ezzel megszűnik a mozgáskorlátozottság. Ezt a hatást a gyógytornászok kimozgatással érik el. A súlyfürdő előnye a gyógytornával szemben, hogy itt nem terhelődnek közben a vízfelszínek, így fájdalommentes a húzatás. A tapasztalati tudást napjainkban összehangolják az EBM (evidencián alapuló orvoslás) követelményeivel. Több tudományos munka, study született, kettős kontrollált, randomizált, utánkövetéses vizsgálat formájában. A húzás mértékét vizsgálták UH (ultrahang), MR (mágneses rezonancia) vizsgálattal, vagy ún. spineliner (link a spineliner leírásásra) készülékkel.

 

Vissza az előző oldalra

- Kapcsolat -

logo
placeholder
placeholder

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

worldmap
worldmap

GPS: N 46° 47,188', E 17° 11,460'

phone
phone

Telefon: +36 83 501 700, Fax: +36 83 540 144

email
email

E-mail: info@spaheviz.hu