Arthritis Világnapja alkalmából prevenciós programokkal vártuk az érdeklődőket!

Dátum: 2019-10-16

Október 12. az Arthritis Világnapja. Európában kb. 120 millió, világszerte több százmillió ember szenved valamilyen reumatikus, mozgásszervi betegségben. E világnapon a kórképek megelőzésére, időben történő felismerésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Az arthritis az ízületek és az ízületek körüli lágyrészek gyulladásos, vagy gyulladásos jellegű elváltozásainak összefoglaló neve, mely több tucat kórképet takar. Érintett lehet bármely ízületet, de ezek közül a kéz károsodása kiemelt fontosságú a mindennapi emberi tevékenységek, munkavégzés, alkotás, társas kapcsolatok, de akár az egyén társadalmi részvétele szempontjából is.
A reumatikus megbetegedések a beteget, a családot, a környezetet és az egész társadalmat is nagy kihívások elé állítja. Az ízületi fájdalom, duzzanat sok szenvedést okoz, hosszú távon az ízület végleges károsodásához, az egyén mozgáskorlátozottságához vezet. A megelőzés – amennyire lehet – kiemelt fontosságú, melyet az egyén életmódjával jelentősen befolyásolhat.
Rendszeres testmozgással, testsúlykontrollal, egészséges táplálkozással, a káros szenvedélyek elkerülésével minden ember tehet egészségének, valamint ízületeinek védelme érdekében is.

dsc02788.jpg
dsc02788.jpg

2019. október 15-én 9 órakor a Fedett Fürdő és Terápisá Cetrum földszintjén Dr. Kvarda Attila főigazgató nyitotta meg a rendezvényt, aki  elmondta: számtalan, egészséggel kapcsolatos világnap létezik, amelyek közül kevéssé ismert, de nagyon fontos az, amely az arthritisre, vagyis a kéz sokízületi gyulladására irányítja rá a figyelmet. A keszthelyi Kórház egészségfejlesztő irodájával karöltve szerveztük a megelőzésre koncentráló programot.

Dr. Mándó Zsuzsanna orvos igazgató hozzátette, ez a betegség Európában 120 millió, Magyarországon 50-100 ezer embert érint, a világnap tematikáját pedig mostanra kibővítették a mozgásszervi megbetegedések teljes körére.

– A kézben  27 csont és 33 izom van, s egy átlagos ember élete során 28 milliószor csukja be s nyitja ki az ujjait. Dolgos részünk ez tehát, amelynek nemcsak a fogásban, hanem a tapintásban, az érzékelésben és a kommunikációban is szerepe van.

Dr. Hontvári Lívia, az aktív reumatológiai osztály vezetője kiemelte, mint a legtöbb esetben, a mozgásszervi betegségeknél is fontos szerepe van a megelőzésnek, ami leginkább az egyén felelőssége.

– Szükséges az egészségtudatos magatartás a jó minőségű élethez – hangsúlyozta. – Mi sem mondunk mást, mint például a kardiológusok, belgyógyászok: a testmozgással, az elhízás megelőzésével és az egészséges táplálkozással nagyon sokat tehetünk a tartósan jó életminőségünkért, és már a gyerekeket is erre kell nevelni.

A keszthelyi Kórházban működő egészségfejlesztő iroda munkatársai mentálhi­gié­nés, mozgással, prevencióval és diétás tanácsadással, rela­xációs tréninggel, vérnyomásméréssel és testösszetétel-méréssel várták az érdeklődőket, akik itt hagyták kéznyomukat is.

Az Arthritis Világnapja alkalmából készült rajzokat a mai nap emlékeként megőrizzük, és később kiállítjuk Intézményünkben!

Vissza az előző oldalra