Semmelweis Scenner segítségével a kézmosás hatékonyságát mutattuk be a Kézhigiéné Világnapján

Dátum: 2019-05-08

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított a „Ments életeket: Moss kezet!” címmel, azóta május 5-e a Kézhigiénés Világnap, melyhez Magyarország is csatlakozott 2010-ben. Intézményünk május 6-án emlékezett meg a világnapról, termékbemutatóval és Semmelweis Scenner segítségével a helyes kézmosási/fertőtlenítési technikának a bemutatásával.

kez.jpg
kez.jpg

Csörnyei Mária (Ápolási Igazgató) így nyilatkozott a Hévíz Tv-nek:

"Nagyon-nagyon fontos a fertőzések szempontjából, a fertőzések elsődleges megelőzése szempontjából, amennyiben pedig már a fertőzés kialakult, akkor annak továbbterjedésének, illetve megakadályozásában, az egészségügyi dolgozókon kívül nagyon nagy jelentősége van a lakosság figyelmét felhívni erre a helyes kézmosásra, illetve a hatékony alkalmazására a fertőtlenítőszerek tekintetében."

Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon. Egyes baktériumok akár 20 percig, mások akár hetekig képesek életben maradni és fertőzni. A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A piszkos kéz által legkönnyebben a léguti fertőzések, a hasmenéses megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek, ezért fontos a kézhigiéné – hangzott el Csörnyei Máriától.

Az arra járók kipróbálhatták az úgynevezett Semmelweis Scannert, mely lehetővé teszi a kézmosás hatékonyságának azonnali kiértékelését egy speciális alkoholos kézfertőtlenítő-szer eloszlásával. Ehhez az eszköz a felhasználóra ártalmatlan, UV-A fényű megvilágítást használ. A rendszer korszerű szoftveres technológiát alkalmazva azonnal objektív visszajelzést ad a használónak a kézfertőtlenítőszer kézen való eloszlatásáról.

Horváth Erzsébet (higiénikus) így nyilatkozott a Hévíz Tv-nek:

" Tavaly vásároltuk a készüléket , azóta az osztályokon havi szinten váltakozva minden osztályra elkerül és akkor ott oktatási céllal is használjuk ezeket a készülékeket, pontosan azért, mert az egy hónap alatt amíg ott van, minden dolgozó aki ott dolgozik napi gyakorlatban kezetmos és ellenőrzi, hogy milyen a technikája és ezáltal, mire a hónapnak vége van, naponta többször is kezetmosnak, mire a hónapnak vége van arra olyan szintű rutinná válik ez a kézfertőtlenítés, hogy nagyon nagyon jó, tehát a dolgozóknak az eredmények 99%-os általában a hónap végére."

Vissza az előző oldalra