Gyógyúszás a Fedett Fürdő és Terápiás Centrumban

Dátum: 2021-03-04

A mai gyermekek túlnyomó többsége mozgásszegény életet él. A kevés mozgás nagyban hozzájárul a gyenge immunrendszer és a különböző testtartási problémák kialakulásához. A gyermekkorban szerzett betegségek felnőttkorban halmozottan jelentkeznek fokozódó tünetekkel. A kamaszkor jellegzetes problémája a hanyagtartás, melynek oka a gyors növés, a megváltozott testarányok, amikor az izomzat fejlődése nem követi a gyors magasságváltozást.
Az egészséges fejlődés feltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás.

gyógyúszás1.jpg
gyógyúszás1.jpg

Intézetünk legújabb szolgáltatása a 18 éves kor alatti gyermekek részére nyújtott gyógyúszás. Szolgáltatásunkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) létrejött szerződés alapján nyújtjuk.


A gyógyúszás során alkalmazzuk a normál úszásnemek egyes részelemeit, ill. annak egészét, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Felhasználunk továbbá olyan terápiás jellegű mozdulatokat, gyakorlatokat, amelyek előnyösen használják ki a víznek a testre gyakorolt felhajtó erejét, lehetővé téve olyan mozgások kivitelezését, melyek a vízen kívül nem lennének gyakorolhatók.


A vízben a gyermek nagyobb mozgástartományban tudja kivitelezni a gyakorlatokat, könnyedén mozog a térben, három dimenzióban, ami kiválóan fejleszti az alkalmazkodóképességet, a térbeli tájékozódást, valamint a súlypontjának megtalálását, megőrzését és akaratlagos áthelyezési képességét.
A gyógyúszás során végzett úszómunka különösen előnyös izomtónus-szabályozásra, a víz közegellenállását kihasználva nagyobb izomteljesítmény érhető el. A víz felhajtó ereje által a gerinc és a nagyízületek tehermentesíthetők, a gerincoszlop könnyebben mobilizálható, az esetleges izomrövidülések könnyebben oldhatók.
A gerinc stabilitásáért felelős izomzat erősítésére, a koordináció, mozgásérzékelés és mozgásellenőrzés képességének fejlesztésére kiválóan alkalmas.
A sűrűbb közeg a belégzés nehezítése által erősíti a légzésben résztvevő izmokat, főleg a belégző izmokat, mellyel hozzájárul a tüdő vitálkapacitásának növeléséhez.
Az úszásnak az idegrendszerre is pozitív hatása van. Erősíti a gyermekek önbizalmát.
A speciális mozgásanyag tempója lassú, egyenletes, igazodik a tartási rendellenesség típusához, a gyermekek aktuális állapotához és egyéni terhelhetőségéhez. Speciális eszközök - vízi nudli, súlyzók, úszó tábla, labda, felületnövelő kesztyű - használatával törekszünk az órák változatossá, hatékonyabbá tételére.
A gyógyúszás kiválóan alkalmas a különböző tartáshibák, hanyagtartás, gerincferdülés enyhébb formái, mellkasdeformitások kezelésére, önállóan vagy kiegészítve az egyéni vagy csoportos gyógytorna kezeléseket.
A gyógyúszás foglalkozásoknál differenciáljuk a gyermekeket betegségcsoportok és tudásszint alapján.

Átmenetileg kizáró állapotok: akut megbetegedések, lázas állapotok, fertőző megbetegedések, gennyes vagy hámhiánnyal járó bőrelváltozások.

A csoportos gyógyúszás kis létszámú, 6- 8 fős csoportokban történik.
A foglalkozásokra heti 2 alkalommal gyógytornász irányításával - hétfőn és szerdán - 45 perc időtartamban kerül sor.
Az oktatás kezdő és haladó csoportban zajlik. Úszástudás hiányában gyógyúszásra való felkészítésre is lehetőség nyílik intézményünkben.

Az OEP támogatott gyógyúszás igénybe vételéhez a háziorvostól beutaló szükséges reumatológiai szakrendelésre. Kifejezetten gyermekekre specializálódott, gerinc- és tartás problémákkal foglalkozó reumatológus szakorvos rendelheti el a csoportos gyógyúszást a gyermekek részére (5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet alapján). Heti 2 alkalommal, összesen 52 kezelés vehető igénybe támogatottan.

A szakrendelésre előzetes időpont egyeztetés szükséges a 83/343-481 telefonszámon (hétfőtől péntekig munkanapokon 8-13 óráig).
A foglalkozásokon résztvevő gyerekek hozzanak magukkal fürdőnadrágot, ill. fürdőruhát, úszósapkát, úszószemüveget, papucsot, törölközőt. Ezek hiányában nem tudnak az órán részt venni, nem tudunk felszerelést biztosítani számukra.

Vissza az előző oldalra